In cine sa ai incredere?


O escrocherie?

Atat mediul colegilor avocati cat si justitiabilii sunt familiarizati de pe acum cu hotararile care tin loc de act autentic. In majoritatea cazurilor, cei doi (vanzator si cumparator) hotarasc ca este mai ieftin sa ocoleasca notariatul si sa aleaga calea instantei de judecata. Astfel, cei doi intocmesc un act de mana prin care se stabileste pretul precum si obligatia celor doi sa se prezinte la notariat intr-un anume termen. Cum vanzatorul nu se va prezenta la notariat (sic!), cumparatorul il da in judecata solicitand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic. In fata instantei se prezinta cei doi, vanzatorul recunoaste ca nu si-a indeplinit obligatia de a se prezenta la notariat din varii motive si instanta va da o hotarare ce va tine loc de act de proprietate pentru cumparator.
Toate bune si frumoase pana cand se iveste situatia cumparatorului naiv si a vanzatorului smecheras pus pe ciupit bani.

Intr-o zi ma contacteaza un domn care locuieste in Anglia si care dorea sa achizitioneze o casa intr-o comuna din apropiere. Vanzatorul il convinge sa apeleze la serviciile unui avocat pentru a folosi metoda sus descrisa. In acest moment pe cumparator nu il interesa decat caracterul definitiv al dreptului de proprietate obtinut prin aceasta procedura. As vrea sa precizez ca pe cumparatorul meu il defineste o naivitate greu de inchipuit fiind foarte usor influentabil si o lipsa a cunoasterii drepturilor sale in fata justitiei.
Dupa ce ne intalnim ma pun de acord cu clientul asupra modului de lucru, semnam contractul si – dupa ce se asigura ca prezenta sa nu este necesara in mod obligatoriu – pleaca la Londra. In urma celor discutate, promovez actiunea si primesc citatia.
Ei bine, de la acest moment incepe distractia pentru ca vanzatorul nostru nu este altceva decat un mic smecheras care a simtit momentul propice sa mai ciupeasca ceva banisori..
Nu stiu daca trecusera cateva zile de la momentul la care primisem citatia cand primesc un telefon de la client. „Domnule avocat ce pot face daca vanzatorul nu recunoaste ca a primit pretul???!!!” Nu imi spune prea multe dar intuiesc despre ce e vorba si il linistesc pe om explicandu-i ca exista metode de a proba o astfel de situatie. Se linisteste oarecum insa, la termen, ma trezesc ca sunt amandoi prezenti desi clientul meu nu avea deloc in plan sa revina in tara. Se administreaza probatoriul, vanzatorul recunoaste incasarea pretului si transferul de proprietate de facto asupra imobilului si se emite hotararea dorita de catre clientul meu.
Pana la implinirea termenului de 15 zile de la comunicare primesc din nou un telefon din Anglia prin care – disperat – clientul meu imi comunica faptul ca vanzatorul a declarat recurs si ca ii solicita o suma de bani suplimentara pentru a nu continua procesul. Il rog pe client sa revina cu un telefon a doua zi pentru a verifica si eu dosarul deoarece nici mie nu imi venea sa cred ca poate exista un asemenea tupeu. STUPOARE !!! La dosar era o cerere de doua randuri prin care vanzatorul declarase un recurs nemotivat.
Avand in vedere ca trecusera cele 15 zile de la comunicare, reiau discutiile cu clientul si cu greu reusesc sa il conving sa nu mai plateasca nici un leu in plus deoarece acel recurs era nul si fusese declarat doar pentru aceasta incercare de a mai stoarce niste bani bazata pe lipsa de cunostinte a clientului meu. Bineinteles ca – intuind ceea ce ii voi spune clientului – vanzatorul are grija sa ma faca pe mine cu ou si otet pentru a insufla o lipsa de incredere in fata cumparatorului. Din fericire manevra nu tine si clientul meu intelege ceea ce se intampla.

Cele de mai sus reprezinta un caz fericit in care tentativa de escrocare a cumparatorului nu a reusit, insa cati oare nu au platit speriati de ceea ce li se poate intampla?
Iata de ce, dragi justitiabili, cand nu intelegeti, nu stiti sau nu aveti posibilitatea de a controla o anumita situatie, apelati la un avocat ales de dvs. cu care sa puteti stabili o relatie de incredere si care sa va poata acorda sfaturile si ajutorul necesar pentru a va putea proteja interesele in cel mai bun mod posibil.

Reclame

~ de juleastefan pe ianuarie 6, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: